Zupy
MojeZupy.pl

Zupy smaczne i zdrowe

Dzisiaj gotujemy już nie tylko takie zupy jak rosół z kury, pomidorowa, krupnik, czy barszcz i inne popularne zupy sprzed lat. Teraz przy lepszej dostępności składników możemy ugotować zupę z homara, czy też inne egzotyczne zupy z różnych kuchni świata. Zachęcamy do zamieszczania swoich przepisów na tradycyjne, jak i niebanalne zupy.

Strona główna > Domowy rosół z kury

Domowy rosół z kury

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: niepoliczalne
Czas przyrządzenia: 2 godziny
Orientacyjny koszt potrawy: niski koszt
Wszystkie wyświetlenia: 3486
Autor: Nieznany
Dodany przez: !Pandorka
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

  • marchew 3 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • seler mały 1 sztuka
  • por 1 sztuka
  • kapusta włoska mała 0,5 główki
  • cebula 1 sztuka
  • woda 4 litry
  • kura wiejska 1 sztuka
  • sól
  • zielenina posiekana

Sposób przyrządzenia

Kurę obmyć, włożyć do garnka, zalać woda i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie. Następnie dodać oczyszczone warzywa, oraz zarumieniona na ogniu cebulę. Gotować, aż warzywa zmiękną.

Tagi

rosół, warzywA, rosół z kury

Komentarze

Do przepisu na: Domowy rosół z kury

2009-07-23 09:44:38
Dodany przez !waldek

ja - zgadzam się z Tobą w 1000%, rosół gotuje się dokładnie tak jak napisałeś :) wtedy wyjdzie esencjonalna zupa, bardzo pożywna i zdrowa :)

2009-07-15 12:35:41
Dodany przez !ja

hola hola stój zły człowieku. co to za przepis?

rosół to jest rosół i trzeba go robić porządnie
1. kurę myjemy, oczyszczamy z pierza - zawsze coś zostanie więc trzeba porawić
2. do garnka z imną wodą wkładamy kurę, i gotujemy przez 45 min od zagotowania wody
3. obieramy warzywa (pietr, march) myjemy i kroimy w paski po 2-3cm aby nam z łyżki później nie wyskakiwało !
4. myjemy kapuste włoską i po jakichś 30 minutach dodajemy - ważne żeby na końcu bo się rozgotuję i bedzie flak w rosole pływał
5. na rosole musi być widać "oczy"
6. cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do rosołu
7. dopiero teraz solimy i pieprzymy ale delikatnie nie każdy lubi mieć ognistego smoka w talerzu

smacznego :)

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Rosoły

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeZupy.pl