Zupy
MojeZupy.pl

Zupy smaczne i zdrowe

Dzisiaj gotujemy już nie tylko takie zupy jak rosół z kury, pomidorowa, krupnik, czy barszcz i inne popularne zupy sprzed lat. Teraz przy lepszej dostępności składników możemy ugotować zupę z homara, czy też inne egzotyczne zupy z różnych kuchni świata. Zachęcamy do zamieszczania swoich przepisów na tradycyjne, jak i niebanalne zupy.

Strona główna > Domowy żurek

Domowy żurek

Domowy żurek
Dodane przez !Ula Berowska
(2009-04-30)
Mój żur :)

Więcej zdjęć

Dodaj zdjęcie

Ocena przepisu

12345
Dla ilu osób: 3 osoby
Czas przyrządzenia: 1 godzina
Orientacyjny koszt potrawy: średni koszt
Wszystkie wyświetlenia: 24891
Autor: Nieznany
Dodany przez: przemek
Dodaj przepis do ulubionych
Drukuj przepis
Dodaj do listy zakupów

Składniki

  • białe kiełbasy surowe 8 szt
  • gotowy żur 1/2 litra
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • ziemniaki 7 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • seler 1/2 szt
  • marchew 4 szt
  • czosnek 6 ząbków
  • śmietana 1 opakowanie
  • majeranek 3 łyżeczki
  • liście laurowe 2 szt

Sposób przyrządzenia

Kiełbasę i włoszczyznę zalać wodą i gotować, aż kiełbasy będą gotowe. Wyjąć z wywaru i dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki i marchewki. Dodać liście laurowe i majeranek.Gotować. Gdy warzywa będą miękkie, do wywaru dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wlać żur, gotować, dodać śmietanę i natkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z łyżeczką soli. Dodać do garnka, wymieszać i wlać do zupy, doprawić, zagotować.

Tagi

zupy, warzywA, Ziemniaki z.., ziemniaki, żur, czosnek, kiełbasy, Ziemniaki z..., żurek

Komentarze

Do przepisu na: Domowy żurek

2011-09-20 18:10:11
Dodany przez !woles

zrobiłem ten zur wg przepisu i nie jest za dobry


2009-07-19 20:22:24
Dodany przez !Sąsiad

Zgadzam się z przedmówczynią. Żur domowy to nie jest żur z butelki tylko z prawdziwego zakwasu. Dodatkowo do zalanej mąki kładzie się skórkę chleba.

2009-07-16 14:44:55
Dodany przez !edzia

nie lubie kupnego kwasu na zur, najlepszy jest własnorecznie przygotowany, z resztą to proscizna - mąkę razowa żytnia zalewa sie ciepła woda i przez 2-3 dni trzyma w ciepłym jak będzie bąbelkowało to jest gotowe, ot i wszystko :)))

Więcej komentarzy

Dodaj komentarz

Wstaw na stronę:

Zobacz także:

Żury

Wszelkie prawa zastrzeżone MojeZupy.pl